بهگزارش خبرنگار میراثآریا، دومین جلسه کانون ملی هماهنگی گردشگری، امروز دوشنبه 11 اردیبهشت 96، با حضور زهرا احمدیپور معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، مرتضی رحمانیموحد معاون گردشگری کشور، مصطفی دهقان مشاور رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، رؤسا یا نمایندگان دستگاههای عضو ستاد مرکزی هماهنگی خدماتسفر و رؤسای انجمنها، تشکلها و بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری برگزار شد.
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در این نشست گفت: «کانون ملی هماهنگی گردشگری یکی از مصوبات شورای عالی میراثفرهنگی است که در سال 83 استارت آن زده شد. امروز دومین نشست کانون ملی هماهنگی گردشگری در دولت تدبیر و امید برگزار میشود.»
او ادامه داد: «این کانون میتواند محل تمرکز و هدفگذاری خوبی برای تجمیع خدمات و ظرفیتهای دستگاهها برای پیشبُرد اهداف صنعت گردشگری باشد. جمعی که در این کانون حاضرند میتوانند با هماهنگی و همفکری خود برای حل مشکلات و موانع حوزه گردشگری گامهای اساسی بردارند.»
رحمانیموحد، با اشاره به اینکه دستورجلسه اول این نشست به تهیه سند سیاستهای کلی توسعه گردشگری اختصاص دارد، یادآور شد: «طی سالهای گذشته و در بازههای زمانی مختلف تهیه این سند در دستورکار قرار گرفت اما بینتیجه ماند. خوشبختانه در این دولت و در قالب برنامه ششم توسعه، یکی از موضوعاتی که بر سازمان میراثفرهنگی تکلیف شده تهیه این سند است. این سند پس از بررسی و تهیه، در مجمع تشخیص مصلحت نظام و در مجلس شورای اسلامی و دولت بهتصویب میرسد و بهعنوان یک سند بالادستی برای تمام دستگاهها لازمالاجرا خواهد بود.»
او ادامه داد: «کارگروههایی که برای تهیه این سند درنظر گرفته شدهاند چهار سطح دارند: مدیران ارشد دولت، معاونتهای سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، بخش خصوصی و فعالان صنعت، و اعضای هئیتعلمی و صاحبنظران حوزه گردشگری. این کارگروهها پس از جلسات فشرده و منظم پیشنویس اولیه سند را تهیه خواهند کرد.»
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اضافه کرد: «پیشنویسی که شورای راهبردی گردشگری تهیه کرده است در اختیار اعضای حاضر در کانون ملی هماهنگی گردشگری قرار میگیرد تا دیدگاهها و پیشنهادهای خود را ظرف مدت 10 روز ارائه کنند.»
لزوم بازنگری در قوانین مرتبط با گردشگری
اسماعیل غلامی، رئیس سازمان حملونقل جادهای، گفت: «نگاه از حالت امنیتی باید به حالت اقتصادی تغییر کند. حمایت از حوزه گردشگری برای توسعه این بخش ضروری است و برای توسعه گردشگری باید متنی تهیه شود که نگاه کلان کشور در مورد گردشگری در آن مشخص باشد.»
غلامی ادامه داد: «اولویت مأموریت سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای مختلف باید معطوف به گردشگری باشد. همچنین عرضه تسهیلات بیشتر در زمینه روادید باید در دستورکار قرار گیرد.»
ابراهیم پورفرج، رئیس جامعه تورگردانان ایران، گفت: «در دو سه سال اخیر، حجم ورود گردشگر به کشور افزایش چشمگیری یافته است. باید بازنگری در قوانین و مقررات در دستورکار قرار گیرد. لازم است به حق وحقوقی که گردشگران ورودی دارند توجه شود.»
او تصریح کرد: «وضعیت سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی سخت و دستوپاگیر است. این وضعیت باید تسهیل شود. ما نیازمند تغییر نگاه در حوزه گردشگری هستیم.»
پیشنهاد تشکیل دبیرخانه تهیه سند جامع گردشگری
جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه هتلداران، هم اظهار کرد: «با توجه به مشکلاتی که وجود داشته، تشکیل این جلسه و همفکری برای تهیه یک سند بالادستی کاری بزرگ در نظام جمهوری اسلامی ایران است. همه باید برای انجام این کار بههم کمک کنیم.»
حمزهزاده تصریح کرد: «پیشنهاد میکنم که یک دبیرخانه مستقل برای تهیه این سند تشکیل شود که افراد باسابقه و مجرب در آن حضور یابند. همچنین استفاده از استادان و صاحبنظران حوزه گردشگری برای تهیه این سند باید در دستورکار قرار گیرد.»
مرتضی دهقان، معاون سازمان هواپیمایی کشور، نیز در این جلسه گفت: «شناسایی و مقرراتزدایی برای ورود گردشگر به کشور باید موردتوجه قرار گیرد. سهم گردشگری از تولید ناخالص ملی باید مشخص شود.»
علی رضایی، از وزارت کشور، هم گفت: «سند بالادستی گردشگری باید فراگیر باشد و دربرگیرنده حضور و همفکری تمام دستگاهها، تشکلها و بخش خصوصی فعال در این حوزه باشد.»
ایجاد پلیس گردشگری در دستورکار قرار گیرد
مجتبی کریمی، از وزارت امورخارجه، نیز اظهار کرد: «تشکیل پلیس گردشگری باید در دستورکار قرار گیرد. همچنین حذف و بازنگری قوانین دستوپاگیر در حوزه سرمایهگذاری گردشگری از دیگر موضوعاتی است که در این سند باید به آن توجه کرد.»
محمدرضا واعظمهدوی، معاون سازمان برنامه و بودجه، گفت: «در مجمع تشخیص مصلحت نظام و همچنین بیانات شخص مقام معظم رهبری به حوزه گردشگری توجه ویژهای وجود دارد. تدوین حسابهای ملی گردشگری باید با همکاری مرکز آمار ساماندهی شود. اعداد و ارقام مربوط به ورودی و خروجی گردشگری برای برنامهریزی این حوزه از اهمیت بسزایی برخوردار است.»
او تصریح کرد: «باید گردشگران را برای خرید محصولات و صنایعدستی تولید داخل راهنمایی و ساماندهی کنیم.»
محسن اسلامی، رئیس هیئتمدیره انجمن مؤسسات آموزشی گردشگری، گفت: «همکاری سازمان با سازمان جهانی گردشگری موضوع بسیار مهمی است که تاکنون از آن غفلت شده است. ما حق عضویت میدهیم و باید از مشاورههای این سازمان بینالمللی استفاده کنیم.»
اسلامی اضافه کرد: «مشارکت و همکاری دستگاههای مرتبط با گردشگری هم از دیگر موارد قابلتوجه است.»
پوشش بیمهای گردشگران دوباره احیا شود
صمد امینزاده، از شرکت هواپیمایی آسمان، گفت: «سه عنصر اصلی ساختارسازی، سیستم و برنامه، و تعامل و ارتباط از مهمترین مواردی است که باید برای رسیدن به همتوسعهای به آن توجه شود. هولدینگ گردشگری باید در همه وزارتخانههای مرتبط با موضوع گردشگری ایجاد شود.»
بهروز بستگانی، از بیمه مرکزی، گفت: «از خدمات بیمهای میتوان در حوزه گردشگری استفاده کرد. توسعه پوششهای بیمهای برای تهیه سند بالادستی گردشگری میتواند این سند را تکمیل کند.»
علیرضا نجیمی، از سازمان محیطزیست، گفت: «توجه به اسناد بالادستی برای تهیه سند توسعه گردشگری کشور از موارد مهم و قابلتوجه است. تقویت زیرساختهای گردشگری، آمایش سرزمین، تعامل و همکاری بخشهای خصوصی، توسعه و تقویت صنایعدستی و توجه به گردشگران ورودی باید در این سند موردتوجه قرار گیرند.»
دستورجلسه دوم «استفاده از ظرفیتهای گردشگری برای تحقق ”اقتصاد مقاومتی: اشتغال و تولید“» بود که حاضران در جلسه در مورد این دستورجلسه نیز دیدگاههایشان را بیان کردند.
حسین اسفندیاری، قائممقام مدیرعامل در امور فرودگاهها، گفت: «مهمترین نکته برای تحقق بیانات مقام معظم رهبری تهیه این سند برای حوزه گردشگری است، چراکه اشتغال و تولید را در پی خواهد داشت.»
جمشید حمزهزاده، رئیس جامعه هتلداران، گفت: «اکثر تجهیزات هتلداری از خارجازکشور وارد میشد؛ اما امروز 90درصد در داخل تولید میشود. حمایت از تولیدکنندگان این تجهیزات میتواند به افزایش این تولیدات و ایجاد اشتغال منجر شود.»
محسن اسلامی، رئیس هیئتمدیره انجمن مؤسسات آموزش گردشگری، نیز گفت: «بخش خدمات میتواند تأثیر زیادی در تحقق این شعار داشته باشد. جایگاه آموزش در حوزه گردشگری باید پُررنگتر شود و فارغالتحصیلان این حوزه باید با بهدست آوردن تخصص وارد بازار کار شوند.»
احد اصغری، از کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، نیز با ابراز خرسندی از حضور دکتر احمدیپور در رأس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و توجه ایشان به دیدگاههای بخش خصوصی در حوزه گردشگری، پیشنهادهای خود را مطرح کرد.
اصغری گفت: «هماهنگی بین دستگاهها و ایجاد پنجره واحد در حوزه گردشگری از مهمترین موضوعات در این بخش است که به اشتغالزایی و افزایش تولید منجر خواهد شد.»
در پایان این جلسه مقرر شد اعضای حاضر، نظرات و پیشنهادهای خود را در مورد هر دو دستور جلسه ظرف مدت 10 روز اعلام کنند.
انتهای پیام/